crea

donderdag 15 juli 2021

taart met pistachebavarois en frambozen

 De laatste tijd heb ik meerdere keren gebakken maar ik heb het nagelaten om erover te posten. Waarom weet ik zelf niet. Misschien niet zoveel zin? 😌

Nu bakte ik voor een uitgestelde verjaardags tractatie en vond ik het toch tijd worden om het eens op de blog te zetten. Het werd een taart met pistachebavarois en frambozen op een bodem van Bretoens zanddeeg. 


Het was geen kant- en klaar recept. Ik wilde voor deze taart graag een bodem met een Bretoens zanddeeg en voor de bavarois zocht ik naar een gepast recept. Dat vond ik hier, op de blog Mes Douceurs 

Dit heb je nodig:

1.Voor het Bretoens zanddeeg: ( recept: Basic taarten. Christophe Declercq)

  • 180 g zachte boter
  • 90 g suiker
  • 90 g kandijcassonade
  • 1 eidooier
  • 2 g zout
  • merg van een half vanillestokje
  • 250 g bloem
  • 6 g bakpoeder
2. Voor de pistache bavarois:
  • 250 g melk
  • 60 g pistache pasta
  • 80 g eigeel
  • 60 g suiker
  • 6 g gelatine
  • 250 g room
Andere benodigdheden:
  • een taartring van 18 cm doormeter
  • banket poedersuiker ( smelt niet op het fruit )
  • een klein zeefje
  • spuitzak
  • spuitmond met ronde opening van 1 cm
  • bakpapier
  • vetstof voor de taartring
  • wat bloem voor het werkvlak
  • een keukenhanddoek of -papier



Bereiding: 
1 Het Bretoens zanddeeg:
  • meng de zachte boter met de suiker, de kandijcassonade, de eidooier, het zout en de vanille
  • voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng kort tot een homogeen deeg
  • bekleed het deeg met plasticfolie en leg het 10' in de koelkast
  • verwarm de oven voor tot 175°C
  • haal het deeg uit de koelkast en bewerk het even met de hand
  • rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van cà 5 mm
  • druk met een taartring van 18 cm doormeter een cirkel uit het deeg
  • vet de taartring in en leg deze met het deeg erin op een bakplaat met bakpapier 
  •  bak af in ongeveer 18 minuten, verwijder de ring en laat de gebak bodem afkoelen op een taartrooster
2 De pistache bavarois:
  • week de gelatine in koud water
  • klop de eigelen met de suiker 
  • giet voorzichtig al roerende de melk erbij
  • roer er de pistachepasta onder
  • giet dit mengsel in een kookpannetje en verwarm het op een klein vuur tot de crème indikt ( laat zeker niet koken)
  • neem van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe
  • laat dit beslag afkoelen tot kamertemperatuur
  • klop de room lobbig en schep deze voorzichtig onder de pistache crème
  • laat de bavarois verder afkoelen in de koelkast
  • als deze begint te geleren, giet hem dan in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm opening
3 de montage:
  • spuit spiraalsgewijs een dikke laag bavarois op de bodem
  • was de frambozen en laat ze uitlekken op een handdoek of keukenpapier. 
  • Dep ze voorzichtig droog
  • schik de frambozen op de bavarois
  • bestrooi de taart met banket poedersuiker
  • zet de taart tot gebruik in de koelkast