crea

zondag 24 mei 2020

Tarte tatin met wortelen, peterseliepesto en yoghurtsaus

Af en toe bak ik al eens graag een hartige taart. Warm, lauw of koud, altijd lekker met een slaatje.


Dit heb je nodig: 

  • 500 g (grote) wortelen
  • 1 handvol peterselie
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 40 g grof gehakte walnoten
  • 40 g Parmesaanse kaas
  • 5 el boter
  • zout en peper
  • cayennepeper
  • 1 snuifje suiker
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 tl citroensap
  • een rol bladerdeeg ( +/- 270 g)
  • een tarte tatin pan of diepe pan die in de oven kan
Bereiding:
  • schil de wortelen en snij ze in de lengte in repen
  • was de peterselie , dep droog, verwijder de steeltjes. Leg wat peterselie aan de kant en hak de rest grof . 
  • pel de knoflook, snij in stukjes en pureer samen met de walnoten, de peterselie en de Parmesaanse kaas in een blender
  • meng er 3 el boter doorheen
  • breng de peterseliepesto met peper, cayennepeper en zout op smaak
  • verwarm de oven voor op 200°C
  • smelt de boter in de tatin- of diepe pan en leg de wortelrepen erin
  • bestrooi met de suiker en laat de wortelen lichtjes bruinen en beetgaar bakken. Neem de pan van het vuur en laat wat afkoelen
  • schik de wortelen in waaiervorm in de pan en bedek ze met de peterseliepesto
  • bedek alles met het bladerdeeg, druk het goed aan rondom de wortelen en pesto, vouw eventueel het overtollige deeg dubbel er over 
  • zet de pan in de oven laat ongeveer 30 minuten goudbruin bakken 
  • maak ondertussen de yoghurtsaus: meng de yoghurt met wat smaak met zout, peper, het citroensap en de peterselie
  • serveer de tarte tatin met de yoghurtsaus en een salade.


Recept: Maymagazine / augustus 2019

zondag 17 mei 2020

Amandeltaart met rood fruit

Deze frisse taart kan gebakken worden met verse rode vruchten of evengoed met diepgevroren fruit. Ik gebruikte diepvries frambozen en blauwe bessen en verse aardbeien. Met een geslaagd resultaat.



Dit heb je nodig voor een taartring of -vorm van 24 cm doormeter:

  • 1. voor het zanddeeg:
  • 125 g heel koude boter + een beetje voor de vorm
  • 250 g bloem + een beetje voor de vorm
  • 80 g suiker
  • 1 ei
  • een snuifje zout
  • 2. voor de vulling:
  • 400 g verse of diepgevroren rode vruchten
  • 2 eieren
  • 80 g suiker
  • 80 g gesmolten boter
  • 100 g amandelmeel 
  • bloemsuiker voor de afwerking




  • Bereiding:
  • 1. Het zanddeeg:
  • doe de bloem in een kom en voeg de boter in kleine stukjes toe. Bewerk de bloem en de boter met de hand
  • voeg de suiker en het zout toe en bewerk alles tot een zandachtige mengeling
  • doe het ei erbij en kneed alles tot een homogene massa
  • bedek het deeg met folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast
  • 2. De vulling:
  • laat de vruchten gedeeltelijk ontdooien
  • meng de eieren met de suiker, het amandelmeel, het zout en de gesmolten boter
  • 3. de samenstelling:
  • verwarm de oven voor op 180°C ( boven- en onder warmte )
  • vet de taartvorm in en bestuif met wat bloem. Voor een taartring: vet de ring in en bestuif met bloem en zet deze op een bakmatje of bakplaat bekleed met bakpapier. 
  • bekleed de vorm met het deeg, druk het goed aan in de rand en prik met een vork meerdere keren in het deeg
  • verdeel de vulling over het deeg en verdeel daarop de vruchten
  • bak de taart ongeveer 40 à 45 minuten tot het deeg en de vulling goudbruin is
  • laat afkoelen op een rooster en bestrooi voor het opdienen met bloemsuiker

 

Recept: (aangepast): Maxi cuisine, hors-série . Eté 2017. Tarte amandine aux fruits rouges.

maandag 11 mei 2020

Gebreide puntsjaal met kleurenverloop

Deze driehoekige sjaal is gebreid met een wollen garen in dégradé. Het is eigenlijk een herfst- en wintersjaal wat de kleur betreft maar bij koude lente- en zomerdagen zorgt hij ook voor een aangename warmte.



De sjaal is gebreid met wol van het merk Rico en met de Creative Wool Dégradé, rood, nr. 38226.009, 200 g - 800 m voor naalden nr. 4

Uit 1 bol brei je deze sjaal: ca. 160 m x 60 m/





Werkwijze: brei alle naalden rechts = ribbelsteek
  • Zet 3 steken op en brei ze rechts
  •  in de volgende rij: meerder 2 steken:  ( brei uit de 1ste en voorlaatse st., 1 r en 1 gedraaid r) = 5 steken
  • markeer de middelste steek
  • brei de volgende rij rechts
  • brei in elke volgende heengaande rij: rechts. Meerder uit de 1ste en voorlaatse steek, en meerder tegelijkertijd aan beide kanten van de middelste gemarkeerde steek door een omslag te maken
  • brei in elke terugkerende rij: alle steken + de middelste steek rechts en de omslagen averechts. 




  • Verder breien tot de wol opgebruikt is of tot gewenste lengte. Kant de steken soepel af en stop de draadjes in.
Bron: Rico Disign: Creative wool dégradé special.