crea

donderdag 30 juni 2016

Rabarbertaart

Eerder bakte ik al eens taarten met rabarber maar deze is met zijn smeuïge vulling één van de beste.



Dit heb je nodig voor een taartring of -vorm van 22 cm doormeter:
  • boterdeeg
  • rabarberconfituur
  • ca; 300 g rabarber, in stukjes gesneden
  • afdekgelei
voor de tussenlaag:
  • 60 g suiker
  • 60 g bloem
voor de vulling:
  • 2 eieren
  • 80 g suiker
  • 30 g honing
  • 100 g gesmolten boter
  • 2 g zout
  • 100 g bloem
  • vanille naar smaak
voor het boterdeeg:
  • 200 g zachte boter
  • 130 g poedersuiker
  • 2 g zout
  • 1 ei
  • vanille naar smaak ( vloeibaar of zaadjes van 1 vanillestokje)
  • 340 g bloem

Bereiding :

het boterdeeg:
  • meng de zachte boter met de poedersuiker, het zout, het ei en de vanille
  • voeg de bloem toe en meng kort tot een homogeen deeg
  • rol het deeg onmiddellijk uit ( ca. 2,5 mm), als je dit doet tussen twee vellen bakpapier dan heb je geen boter nodig
  • leg het uitgerolde deeg in de ingevette taartring ( geplaatst op een bakmatje) of -vorm en druk het voorzichtig tegen de rand
  • snijd bij gebruik van een ring het overtollige deeg af met een mesje en bij een vorm rol je met de deegrol het overtollige deeg af
  • prik het deeg rijkelijk in vul de gaatjes met wat bloem

  • strijk een laagje rabarberconfituur op de bodem
  • meng voor de vulling de ingrediënten in de aangegeven volgorde tot een homogene massa en verdeel die over de deegbodem
  • meng voor de tussenlaag de suiker met de bloem en verdeel dit mengsel oer de over de vulling
  • verdeel de rabarberstukjes gelijkmatig over de taart en bak ze 30 minuten af in een voorverwarmde oven van 180° C
  • breng de afdekgelei met een beetje water  aan de kook en abrikoteer het bovenvlak van de taart
De tussenlaag absorbeert het sap van de rabarber die tijdens het bakken vrijkomt
Het boterdeeg kan je verpakt in plasticfolie, gemakkelijk een week bewaren in de koelkast en meerdere weken in de diepvries.

recept: Basic taarten. auteur: Christophe Declercq. fotograaf: Heikki Verdurme




Aspergequiche met bieslook en Parmezaanse kaas

Asperges zijn nog altijd gemakkelijk verkrijgbaar en een hartige taart smaakt altijd. Met een kant en klaar deeg is de taart best snel gemaakt.



Voor deze hartige taart heb je nodig: ( 4 pers.)

  • een rol vers bladerdeeg
  • 500 g asperges
  • 3 eieren
  • 1dl slagroom
  • 1,5 dl melk
  • knoflook, geperst
  • zout en peper
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el fijngehakte verse bieslook
Bereiding:
  • Schil de asperges en verwijder de houterige uiteinden
  • kook de asperges beetgaar en laat ze uitlekken
  • verwarm de oven voor op 200° C
  • vet een ronde taartvorm ( 24 cm ) of een langwerpige  van 30 cm in en bekleed hem met het bladerdeeg
  • leg de asperges op de bodem
  • meng de eieren met de slagroom, de  melk, de knoflook en de bieslook en kruid met zout en peper
  • giet dit eiermengsel over asperges en bestrooi het geheel met de kaas
  • laat de quiche een tiental minuten en haal hem uit de vorm
  • dien warm of lauw op vergezeld van een slaatje
Ik gebruikte zowel witte als groene asperges

Hier vind je een ander recept voor quiche met asperges.

recept : Asperges ; Annerose Siec en Sylvia Winnewisser . ( aangepast )

maandag 13 juni 2016

Zuiderse zon

Thuiskomen met de ene bui na de andere, na een vakantie onder de zuiderse Franse zon, het kon aangenamer. Dan maar nagenieten van de foto's in de Provence en de Ardèche.

Het provencaalse blauw
Zuiderse fonteinen
op de markt
Genieten op een terrasje